2

 

 
     
Светът според "Монсанто" Е-мейл

„World According to Monsanto“ е документален филм на френската телевизия „Арте“, с режисьор Marie-Monique Robin. Това е филм, който трябва да бъде видян, особено сега, когато предстои гласуване на второ четене на промените в закона за ГМО. Това е безспорно една от най-зловещите теми на новото време.

 

„Във филма се говори за продуктите на Монсанто, за фалшивата им реклама, за промяната на един ген, който прави растенията устойчиви на собствения им пестицид – Round Up и за патента върху този ген, което означава, че чрез трансгенитичните мутации скоро Монсанто ще имат патент над всяко едно семе, над всяко едно растение, което ражда земята – Монсанто ще са… Господ – създателите и най-лошото – собствениците на всичко живо по земята.

Монсанто ще контролира храната ни… и няма да има кой да ги спре, защото Монсанто могат да подкупят администрацията на Клинтън и Буш, така че администрацията на Бойко … е направо дребна риба за бюджета им.

…..
Прикрито лошата новина е, че в ЕС попадат страшно много продукти произведени в САЩ и Латинска Америка и третирани с пестициди на Монсанто предназначени за селското стопанство – фураж за животните например.

Ако сте си купували домати от Фантастико и ако след това салатата, която сте яли е имала вкус на подметка, твърде вероятно е някой от продуктите на Монсанто да е замесен – споменатия вече Round Up например.

Отгледан съм от баба ми и до 14-та си годишнина и почти не съм ял зеленчуци от пазара.

Спомням си първия път, когато дядо купи големи, но доста бледи турски домати – не можах да спя цяла нощ и дори ставах да повръщам на няколко пъти, бях на 12, просто организмът ми не го пое.

Най-големият страх на баба ми беше, че след като почине няма да има кой да ни отглежда „чисти“ домати и краставици и внучетата и ще се разболеят от рак…

Баба използваше чист оборски тор от животните, които отглеждаше, не ползваше пестиците, единствено „син камък“ против мана и болести по листата и други натурални и ползвани от векове продукти.

За жалост баба пропускаше много важно звено във веригата – семената.
Почти всички семена си купуваше от „Сортови Семена ЕООД“. Именно тук се намесва Монсанто с генетично модифицираните си семена, не твърдя че Сортови Семена продават модифицирани продукти, но Монсанто го правят, като дори отиват по-далеч – семена, който не могат да покълнат втори път – не могат да се развалят в склада, ако е твърде влажен – на практика можете да ги съхранявате вечно, но ако ги посеете повторно ще ударите на камък – няма да поникнат.

Е какво толкова, нали има други немодифицирани семена, те ще дават нова реколта?

Биха го правили, ако растенията на Монсанто не цъфтяха и пчеличките не кацаха по тях и не разнасяха праха им и по нормалните растения и съответно не ги правеха резистенти към това, което са правили хиляди години наред – да никнат при първа възможност и да дават плод.

Когато изгледате този филм, сценарии като „Заразно Зло“, където опасен вирус погубва земята и всичко живо съвсем няма да Ви се струват като научна фантастика…

Технологията е тук, единствено различните държавни регулации я възпират, засега…“

Текстът в курсив е от статия на Мартин Линков, писана през август 2009. Както изглежда само след броени дни заключителната фраза няма да е вярна. Ако не желаете да бъде разрешено безконтролното навлизане на ГМО в България, може да подкрепите петицията срещу промените в Закона за генетично модифицирани организми (ГМО) на grazhdani.eu.

Източник:GreenTech-BG